Διαχειριστικό σχέδιο για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για εγγραφή στην Unesco

Δύο χώροι των αρχαίων Φιλίππων υποβάλλονται για ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Ο αρχαιολογικός χώρος εντός των τειχών της πόλης και ο χώρος της Μάχης των Φιλίππων.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα μέλη του έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στο διαχειριστικό σχέδιο της υποψηφιότητας των Φιλίππων που θα πρέπει να κατατεθεί στον διεθνή οργανισμό το αργότερο ως την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Ο στόχος του σχεδίου

Όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ, στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η καταγραφή των αναγκών και των δυνατοτήτων του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, καθώς και η σχηματοποίηση των δράσεων για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξή του. Συγκεκριμένα, πρόκειται για παρεμβάσεις που αναπτύσσονται σε πέντε άξονες οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, καθώς και στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων συνόλων.

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της παλαιάς οδού που έτεμνε τον χώρο στα δύο (σήμερα ανενεργή), η οποία μειωμένη σε πλάτος και χωρίς άσφαλτο θα παραμείνει μόνον η μισή για έκτακτες ανάγκες και ανάγκες του χώρου και των ανασκαφών, η τοποθέτηση πινακίδων και η δημιουργία χώρων πάρκινγκ και διευκόλυνσης κοινού και, τέλος, η εξασφάλιση της συνέχισης των δράσεων στον χώρο, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το Φεστιβάλ των Φιλίππων.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ αποτελεί την περιοχή όπου ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.

Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Ακμή γνώρισε η πόλη κατά τα ελληνιστικά χρόνια. Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Σήμερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση