Amphipolis.gr | Αρσινόη Β

Αρσινόη Β ‘: Η βασίλισσα και η βασιλιάς γυναίκα
Βασίλισσα της Μακεδονίας (και Θράκης), ο βασιλιάς της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου
Γεννημένη το 316 π.Χ., πιθανότατα σε Μέμφις
Πέθανε Πιθανώς 16 ή 17η Ιουλίου 268 π.Χ.

Έγγαμη με δύο διαδοχικούς βασιλείς της Μακεδονίας, της Αρσινόης Β, στη συνέχεια επέστρεψε στην αιγυπτιακή πατρίδα της και το δικαστήριο της νεότερος αδελφός της Πτολεμαίου Β, τον οποιο παντρεύτηκε για να γίνει βασίλισσα για τρίτη φορά.
Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι τίτλοι υποτίθεται ότι είχαν απονεμηθεί μετά θάνατον, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Αρσινόη Β αναγνωρίστηκε ως βασιλιάς της Άνω και Κάτω Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της διάρκεια της ζωής της. Όπως ο Χατσεπσούτ πάνω από χίλια χρόνια νωρίτερα, η Αρσινόη έγινε Κόρη του Ra και υιοθέτησε την ίδια διακριτικά εμβλήματα για να αποδειχθεί η συνέχεια με την πρακτική του παρελθόντος. Περαιτέρω αξιοποίηση αιγυπτιακής παράδοσης, η Αρσινόη είχε παρομοιαστεί με την Ίσιδα, είχε αδελφοποιηθεί χαλαρά με αδελφό σύζυγό της Όσιρι. Όπως άλλα παντρεμένα αδέλφια, ηΑρσινόη και ο Πτολεμαίος είχαν εξομοιωθεί με τις κλασικές θεότητες Δία και της Ήρας για τα ελληνικά αντίστοιχά τους.

Κοινό πορτρέτο της Αρσινόης και του Πτολεμαίου υπογράμμισε την οικογενειακή ομοιότητα με τον θεωρούμενο θείο Αλέξανδρο, του οποίου μουμιοποιημένο σώμα, είχε εγκλωβισθεί στην βασιλική πρωτεύουσα τους την Αλεξάνδρεια, ήταν περαιτέρω απόδειξη της θεόπνευστη δυναστείας τους.
Αυτό επίσης ήταν μια σχέση Αρσινόη αξιοποιηθούν πλήρως, από λεπτές έγκριση της από τα κέρατα κριαριού σήμα κατατεθέν του Αλεξάνδρου να κοιτάζει στα μάτια τόσο μεγάλη μερικοί ιατρικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να έχουν υποφέρει από εξόφθαλμης βρογχοκήλη, μια ασθένεια που επηρεάζει συχνά το θυρεοειδή.
Η Αρσινόη Β είχε χρησιμοποιηθεί σίγουρα πολύπλευρα και η δημόσια εικόνα της στη μεγάλη επίδραση στις πολιτικές σχέσεις της, όταν η ίδια και ο Πτολεμαίος Β ‘έγινε ο πρώτος των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να κάνει επίσημη επαφή με τη Ρώμη το 273 π.Χ..
Σε νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, η επιρροή της Αρσινόης ήταν ακόμη ισχυρότερη. Συνεχίζοντας πτολεμαϊκή παράδοση δαπανώντας τεράστια ποσά για τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη και Μουσείο, η ίδια προσωπικά χρηματοδοτούνται εντυπωσιακά δημόσια φεστιβάλ με το οποίο να εντυπωσιάσει τα θέματά της.
Εκθαμβωτική κληρονομιά
Αφού μετέτρεψε το σπίτι Πτολεμαίων σε ένα εκθαμβωτικό προπύργιο της πολυτελούς κατανάλωσης, η 48 ετών Αρσινόη πέθανε τον Ιούλιο του 268 π.Χ. και αποτεφρώθηκε σε μια τελετή Μακεδονικού στιλ. Η μνήμη της παρέμεινε ζωντανή στο ετήσιο φεστιβάλ «Αρσινόεια», και στη μετονομασία των δρόμων, πόλεων, πόλεις και ολόκληρες περιοχές προς τιμήν της, τόσο στην Αίγυπτο όσο και γύρω από τη Μεσόγειο.
Πνευματική παρουσία της ήταν τόσο ισχυρή ώστε για τα επόμενα 22 χρόνια της βασιλείας του Πτολεμαίου Β, ποτέ δεν ξαναπαντρεύτηκε και συνέχισε να εμφανίζεται με νεκρούς σύζυγό του στην επίσημη πορτρέτα, την ονοματοδοσία στα επίσημα έγγραφα και την έκδοση των κερμάτων της.
Ως η πρώτη γυναίκα Πτολεμαίων να αποφανθεί ως θηλυκό βασιλιά, τα επιτεύγματα της Αρσινόης επανελήφθησαν έπειτα από τις γυναίκες της δυναστείας της, η τελευταία εκ των οποίων ήταν η Μεγάλη Κλεοπάτρα.
Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία, και φυσικά τα πιο διάσημα, αποκορύφωμα τρεις χιλιετίες των θηλυκών Φαραώ της Αιγύπτου.

Αφήστε μια απάντηση