amphipolis.gr | Πού είναι τα αρχαία μας;

Kατάλογος πρωτότυπων έργων τέχνης, εποχής Αλεξάνδρου Φιλίππου, που βρίσκονται σε ξένες χώρες υπό δημόσια ή ιδιωτική κατοχή και αποτελούν διαχρονικά ανά τους αιώνες, προιόντα κλοπής.

Αστείο επιχείρημα αποτελεί το γεγονός της επίκλησης, ότι δήθεν τα έργα αυτά αποτελούν αντίγραφα της αρχαίας εποχής και όχι τα πρωτότυπα έργα. Τα έργα αυτά ανήκουν στους ΄Ελληνες και θα αναζητηθούν σε διεθνές επίπεδο, με όλους τους νόμιμους τρόπους, για να επαναπατρισθούν στην γενέθλια γη τους.

  Μουσείο Νάπολι.tif

Νάπολι.tif

1.             Έφιππος ανδριάντας του Αλεξάνδρου του Φιλίππου. ΄Εργο του

 οικογενειακού γλύπτη της βασιλικής Μακεδονικής Δυναστείας των Αργεαδών, δηλαδή του διάσημου Λυσίππου, που κατήγετο από την Σικυώνα της Κορίνθου. Εκλάπη από τους Ρωμαίους από την σημερινή αρχαιολογική περιοχή του Δίον Πιερίας, μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τους Ρωμαίους. Αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στοΕρκολάνο της Ιταλίας. Σήμερα βρίσκεται υπό την παράνομη δημόσια κατοχή της Ιταλίας, στο αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης.

     Το ιστορικό δημιουργίας του έργου, είναι το ακόλουθο. Στην μάχη του Γρανικού ποταμού την άνοιξη του 334 π.Χ, η Απολλωνία ίλη, με ίλαρχο τον Σωκράτη και διοικητή τον Πτολεμαίο του Λάγου, είχε λάβει την διαταγή της πρώτης επιθέσεως – επελάσεως. Οιπρώτοι 25 ιππείς που εφονεύθησαν κατά την πρώτη έφοδο της μάχης του Γρανικού,ετιμήθησαν από τον Αλέξανδρο που διέταξε τον Λύσιππο, να φιλοτεχνήσει αυτά τα παλληκάρια με 25 αντίστοιχους έφιππους ανδριάντες, που τοποθετήθηκαν στο γνωστό μας Δίον στην Πιερία. Τους 25 έφιππους ανδριάντες συντρόφευε και ο υπόψη ανδριάντας του Αλεξάνδρου.

 Μουσείο Νάπολι.jpg

 άλογα Λυσίππου.jpg

2.           Οι 25 αυτοί έφιπποι ανδριάντες είχαν το ακόλουθο περιπετειώδες

 ιστορικό, χαρακτηριστικό δείγμα λεηλασίας και κλοπής των ελληνικών έργων τέχνης. Το 146 π.Χ μετά την μάχη της Πύδνας στην Μακεδονία και την κατάληψη της Ελλάδος από την Ρώμη, εκλάπησαν από τον ρωμαίο Κόιντο Μέτελλο και μεταφέρθηκαν στηνΡώμη, για να διαμορφωθεί η ομώνυμη στοά του  (Porticus Metelli). Με την σύσταση του Βυζαντινού κράτους, o Mέγας Κωνσταντίνος μετέφερε κάποιους από αυτούς τους 25 έφιππους ανδριάντες, που εκόσμησαν τον Βυζαντινό ιππόδρομο τηςΚωνσταντινούπολης.

 Στην συνέχεια των αιώνων και κατά την περίοδο των σταυροφοριών, το 1204εκλάπησαν εκ νέου από τους σταυροφόρους, από τον χώρο του Βυζαντινού ιπποδρόμου στην Κωνσταντινούπολη και μεταφέρθηκαν για δεύτερη φορά στην Ιταλία, στην βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία. Το 1799 ο Ναπολέων Βοναπάρτης, τα έκλεψε από τον καθεδρικό ναό της Βενετίας, τα μετέφερε στο Παρίσι και τα έστησε στην αψίδα Καρουσέλ. Μετά την πτώση του Ναπολέοντα το 1815, τα κλεμμένα ελληνικά αγάλματα επέστρεψαν στην Βενετία. Σήμερα διασώζονται 4–5 μπρούτζινα επιχρυσωμένα άλογα, χωρίς τους αναβάτες τους, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στην Βενετία τηςΙταλίας και σχετικά πρόσφατα στο αρχαιολογικό μουσείο της ίδιας πόλης. Δίον, Ρώμη,Κωνσταντινούπολη, Βενετία, Παρίσι, Βενετία, υπήρξε ανά τους αιώνες το τραγικό ταξίδι κλοπής των έργων τέχνης του προσωπικού γλύπτη του Αλεξάνδρου, του περίφημου Λυσίππου από το Κιάτο (Συκιών) Κορινθίας. Χρέος τιμής και καθήκοντοςόλων των Ελλήνων, ο επαναπατρισμός τους στην γενέθλια γη τους, στο Δίον Πιερίας, έξω από το Λιτόχωρο, στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί ανήκουν.

  Πομπηία.jpg

3. Ψηφιδωτό του Λυσίππου, αφιερωμένο στην μάχη της Ισσού. Το

 ψηφιδωτό αυτό υπήρχε τυπωμένο στο ελληνικό χιλιάρικο της δεκαετίας του

  1950. Εκλάπη από τους ρωμαίους στην Συρία, όπου και βρισκόταν στην κατοχή των διαδόχων του Σέλευκου, βασιλιά του Ελληνιστικού βασιλείου της περιοχής, στρατηγού και σωματοφύλακα του Αλεξάνδρου. Μεταφέρθηκε στην Πομπηία και υπέστη μερική καταστροφή από την ηφαιστειακή λάβα, κατά την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζουβίου, που κατέστρεψε την διάσημη πόλη. Σήμερα το εκπληκτικό αυτό έργο τέχνης του Λυσίππου, βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης στην Ιταλία. Το Πολυτεχνείο της Νάπολης ερεύνησε επισταμένα την τεχνοτροπία και τα χρώματα του ψηφιδωτού, ανακαλύπτοντας μάλιστα και άλλα γνωστά, πλην του Δαρείου και του Αλεξάνδρου, πρόσωπα, με την χρήση τεχνολογίας λέιζερ και την μερική μεγέθυνση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, τμημάτων του όλου έργου.

 

4.         Κεφαλή του Αλεξάνδρου. Βρέθηκε στα Μέγαρα. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείοΓκετύ (J. Paul Getty), στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Είναι μέχρι στιγμής άγνωστες, οι λεπτομέρειες της παράνομης εξόδου της κεφαλής από την Ελλάδα και της νομιμοποίησης της κατοχής της στην Αμερική, άλλως δηλαδή το νομικό ιστορικό της κλοπής και της παράνομης κατοχής και ιδιοποίησης.

 Βερολίνο.tif

5.    Προτομή του Αλεξάνδρου, κεφάλι με ολόκληρο στήθος, του έτους 300 π.Χ, τμήμααπό μαρμάρινο άγαλμα.  Mετά την μάχη του Γρανικού, την απελευθέρωση της Μιλήτου από τους Πέρσες, ο Αλέξανδρος επισκέφθηκε την Πριήνη, μια παλιά ελληνική πόλη, που υπέφερε από τις πλημμύρες του ποταμού Μαιάνδρου, και γι΄ αυτό τον λόγο ξαναχτιζότανε σε μια πλαγιά της Μυκάλης.

Ο ναός της Αθηνάς στο πλέον επιφανές ύψωμα της Πριήνης, γνώρισε την γενναιοδωρία του Αλέξανδρου, όπως μαρτυρεί η αφιερωματική επιγραφή : Βασιλεύς Αλέξανδρος ανέθηκε τον ναόν Αθηναίηι Πολιάδι. Βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Βερολίνου (Antikenmuseum) στην Γερμανία. Βρέθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών της Πριήνης. ΄Αγνωστες οι λεπτομέρειεςπαράνομης κατοχής του υπόψη έργου, από τις γερμανικές αρχές.

 Aλέξ + Δαρείος.tif

Δαρείος Αλέξανδ.tif

6.        Αμφορέας από το Ruvo, 330- 320 π.Χ, που απεικονίζει την μάχη του Δαρείου με τον Αλέξανδρο, στην κεντρική ζώνη του αμφορέα, πιθανόν την μάχη της Ισσού.  Ο έφιππος Αλέξανδρος απεικονίζεται έφιππος. Σήμερα βρίσκεται στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης στην Ιταλία. ΄Αγνωστες οι λεπτομέρειες χρόνου εύρεσης και παράνομης κατοχής του υπόψη αγγείου.

 μετάλλιο Αιγύπτου.jpg

7.      Χρυσό μετάλλιο που απεικονίζει την μορφή του Αλεξάνδρου. Βρέθηκε στο Αμπουκίρ της Αιγύπτου. Σήμερα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Βερολίνο, στην Γερμανία. ΄Αγνωστες οι λεπτομέρειες χρόνου εύρεσης και κατοχής του υπόψη μεταλλίου.

 Koπεγχάγη.tif

8.     Μαρμάρινη προτομή του Αλεξάνδρου, κεφάλι με ολόκληρο στήθος, που βρέθηκε στην Ταρσό. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο της Κοπεγχάγης στην Δανία. ΄Αγνωστες οι λεπτομέρειες χρόνου εύρεσης και κατοχής, από τις αρχές της Δανίας.

 Σαρδόνυχας Πυργοτέλης Παρίσι.tif

9.       Χαρακτικό σε σαρδόνυχα, που απεικονίζει τον Αλέξανδρο κερασφόρο, και υποδεικνύει αλληγορικά τον Απόλλωνα Καρνείο, που ήταν ένας από τις πλέον αρχαίες θεότητες της Μακεδονίας. Έργο του 325 π.Χ περίπου. Εκπληκτικό κομψοτέχνημα δια χειρός του Πυργοτέλη, κορυφαίου χαράκτη και προσωπικού φίλου του Αλεξάνδρου. Βρίσκεται σήμερα στο Cabinet de Medailles, Raris, στην Γαλλία. ΄Αγνωστες οι λεπτομέρειες χρόνου εύρεσης και παράνομης κατοχής, από τις γαλλικές αρχές.

 KαμέοΑλέξανδρος.Βιέννη..tif

10.      Ορυκτό Καμέο με τον Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα, πιθανόν έργο του Πυργοτέλη. Βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στην Βιέννη,  στην Αυστρία (Kunsthistorisches Museum), του 350–300 π.Χ. Ακόμη ένα παρόμοιο βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη στην Ρωσία.

SCAN421.tif

11.  Τρία (3) Νικητήρια Μετάλλια του Αλεξάνδρου. Εκπληκτικά κομψοτεχνήματα της ελληνικής νομισματικής τέχνης. Φιλοτεχνήθηκαν  πιθανότατα από περιοχές τηςΜακεδονίας, κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής κατοχής της Ελλάδος, που είχαν το δικαίωμα να διοργανώνουν αθλητικούς αγώνες, όπως η Βέροια, η Θεσσαλονίκη και ηΠέρινθος στην Θράκη. Οι εμπρόσθιες όψεις απεικονίζουν τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο, ενώ οι οπισθότυπες πλευρές παριστάνουν τον Αλέξανδρο με το άρμα της φτερωτής νίκης και σε κυνήγι λέοντος. Βρέθηκαν το 1867, αγοράστηκαν από αξιωματικούς του Ναπολέοντα Γ΄ και απεδόθησαν στην νυν Εθνική Βιβλιοθήκη τηςΓαλλίας. Λείπουν οι λεπτομέρειες εύρεσης και παράνομης αγοράς.

 SCAN425.tif

12.    Ένα (1) μετάλλιο με εμπρόσθια όψη που φέρει την Αθηνά με περικεφαλαία διακοσμημένη με φίδι και οπίσθια όψη τον Αλέξανδρο σε κυνήγι λέοντος. Βρέθηκε στιςΣέρρες από τον άγγλο αντισυνταγματάρχη Leake, και από το 1864 περίπου βρίσκεται στο Fitzwilliam Fund, στο Κέμπριτζ, στην Αγγλία. ΄Αγνωστες οι λεπτομέρειες της παράνομης κατοχής και ιδιοποίησης.

 Στήλη Αζάρα.jpg

13.     Προτομή του Αλεξάνδρου, έργο του Λυσίππου, γνωστή ως προτομή του Αζάρα. Βρέθηκε στο Τίβολι στην Ιταλία και στην κατοχή του Αζάρα, του Ισπανού πρέσβη στην Ρώμη και ακολούθως στο Παρίσι. Μέσω αυτού του κυρίου, η προτομή του Αλεξάνδρου πέρασε στα χέρια του Ναπολέοντα του Κορσικανού. Σήμερα βρίσκεταιπαράνομα  στην Γαλλία, στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Η θέση της ανήκει στο μουσείο της Πέλλας, από όπου έχει πιθανότατα κλαπεί από τους Ρωμαίους.  

 SCAN412.tif

14.        Αλέξανδρος – Ήλιος – Κοσμοκράτωρ. Από την Αμισό του Πόντου, του 350 –300 π.Χ. Σήμερα βρίσκεται στο Βέλγιο στις Βρυξέλλες, στο Μusee du Cinquantenaire. Άγνωστες οι λεπτομέρειες της παράνομης λαθροκατοχής από τις Βελγικές αρχές και της πιθανής αγοραπωλησίας.

 SCAN413.tif

15.      Μικρογραφία ασπίδας που απεικονίζει τον Αλέξανδρο – ΄Ηλιο. Βρέθηκε στον τάφο των Ερώτων στην Ερέτρια Ευβοίας. Σήμερα βρίσκεται στην Αμερική, στο Μουσείο Καλών Τεχνών στην Βοστώνη. Άγνωστες οι λεπτομέρειες της παράνομης εξόδου από την Ελλάδα και παράνομης λαθροκατοχής, από τις αμερικανικές αρχές. Η θέση του έργου αυτού ανήκει στο αρχαιολογικό μουσείο της Χαλκίδος.

 Κιονόκρανο  εισόδου  ανακτόρων :  Σύνθετο ιωνικό κιονόκρανο από την είσοδο των ανακτόρων των Αιγών (Βεργίνα).  Βρίσκεται και αυτό εκπατρισμένο στο μουσείο του Λούβρου. Ανήκει στον  αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όχι στο Λούβρο. Θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο και  σε διεθνές επίπεδο τον επαναπατρισμό του, στην γη όπου ανήκει. Εκεί στον ίδιο χώρο, όπου αντίκρυσε  τον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο, την Ολυμπιάδα.

16. Κιονόκρανο  εισόδου  ανακτόρων :  Σύνθετο ιωνικό κιονόκρανο από την είσοδο των ανακτόρων των Αιγών (Βεργίνα).  Βρίσκεται και αυτό εκπατρισμένο στο μουσείο του Λούβρου. Ανήκει στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όχι στο Λούβρο. Θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο και  σε διεθνές επίπεδο τον επαναπατρισμό του, στην γη όπου ανήκει. Εκεί στον ίδιο χώρο, όπου αντίκρυσε  τον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο, την Ολυμπιάδα.

 http://safem.gr

Αφήστε μια απάντηση